Gespreksgroep - Vrijzinnigen Heerde

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Gespreksgroep

Activiteiten
Gespreksgroep Julianakerk seizoen 2018-2019

Ook dit najaar gaan we weer van start met de gespreksgroep. Iedereen was vorig seizoen tevreden wat betreft de dag en het tijdstip, dus dat zal komend seizoen ook weer zo zijn. We beginnen dan op maandagmiddag om 13.45 uur en gaan door tot ongeveer 15.15 uur, anderhalf uur dus. Soms lopen we iets uit en soms zijn we iets eerder klaar, we zijn niet heel erg pietje precies. We hebben thee en koffie en ook een potje om je bijdrage voor het drinken in te doen. Verder ‘kost’ de gespreksgroep niets. Wel is het de bedoeling dat je een eigen inbreng hebt. En dat kan doordat je de literatuur voor de betreffende middag hebt gelezen. Misschien heb je er vragen over, noteer die dan in een schriftje, dan gaan we aan de hand daarvan met elkaar in gesprek. Niemand heeft de wijsheid in pacht, we zijn allemaal zoekers en hopen in gezamenlijkheid iets te vinden. Afgelopen voorjaar hebben we het boek gekozen voor dit nieuwe seizoen. We gaan Homo Deus lezen van Yuval Noah Harari. Yuval Noah Harari doceert geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

De ondertitel van het boek luidt: Een kleine geschiedenis van de toekomst. Een korte blik op de achterflap levert de volgende uitspraken op.

‘God is dood, de mens beheerst de aarde. Maar wat gebeurt er als de mens zelf maakbaar wordt? Als we onszelf niet alleen steeds beter kunnen genezen, maar ook ‘verbeteren’? Als homo sapiens verandert in homo deus, hoe zal onze toekomst er dan uitzien? In zijn vorige boek Homo Sapiens beschreef Harari de geschiedenis van de mensheid. Dit is het meesterlijke vervolg. Dit is de volgende stap in onze evolutie.’

De toekomst van de mens laat zich niet voorspellen, maar dat betekent niet dat het zinloos is erover na te denken. Juist het vermogen van de mens om zichzelf tegen het licht te houden, stelt hem in staat aan zogenaamde wetmatigheden en doemscenario’s te ontsnappen. We gaan het lezen en met elkaar bepraten hoe wij erover denken en wat het peinzen over de toekomst van de mens ons brengt! U bent van harte welkom, even van tevoren aanmelden bij Diet Bredenoord (d.bredenoord@kpnmail.nl) is erg prettig, dan weten we hoeveel koffie/thee er gezet kan worden!


Data iedere tweede maandag van de maand:

8 oktober
5 november (behalve deze maand)
10 december
14 januari
11 februari
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu