Orgel en Piano - Vrijzinnigen Heerde

Ruimte voor ontmoeting en inspiratie voor mensen van nu!
Ga naar de inhoud

Orgel en Piano

Het gebouw
Het orgel, welke in 1942 in gebruik werd genomen is een orgel gebouwd volgens het electrische kegelladen systeem; verdeeld in bas- en discantlade. Het was natuurlijk wel bijzonder dat het bestuur in oorlogstijd opdracht gaf tot aanschaf van een nieuw te bouwen orgel. Een paar maanden later was het voor de orgelbouwer onmogelijk om aan materialen te komen voor de bouw van een pijporgel. Alle metalen gingen toen naar Duitsland, bestemd voor de oorlogsindustrie.
Het was ook opmerkelijk dat men koos voor Flentrop. Orgelbouwer Reil uit Heerde had zijn werkplaats bijna om de hoek! Het orgel heeft in 1980 en 2011 voor het laatst uitgebreid onderhoud gehad, en werd tot voor kort jaarlijks prima onderhouden door Patijn Orgelbouw uit Wapenveld. Vanwege de bedrijfssluiting van Patijn is het orgel sinds medio 2014 in onderhoud bij de Heerder orgelbouwer Reil.

Uit Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant, 30 December 1942.
In het kerkgebouw van den Ned. Prot. Bond te Heerde is het nieuwe pijporgel in gebruik genomen. Ds. Faber uit Kampen gedacht bij het begin van den dienst hen, die de afdeeling dit prachtig instrument hebben geschonken en herinnerde er aan, welk een groote plaats het orgelspel bij de godsdienstoefening vervult. Daarna bespeelde de organist het orgel, waarbij het verschil met het oude instrument duidelijk bleek.

Het orgel behelst 1 klavier, 6 registers en een vrij pedaal. Voor de Julianakerk is het een prima orgel wat uitstekend uit de verf komt bij gemeente zang.

Dispositie manuaal:
Holpijp 8', Salicionaal 8', Prestant 4', Fluit 2', Sesquialter II sterk.
Pedaal: Subbas 16'
Koppel, Tremulant
Met uitzondering van de Sesquialter II sterk zijn alle registers opgedeeld in een bas en discant.

© 2023 Vrijzinnigen Heerde
Terug naar de inhoud